Un llibre explica la història del convent de Les Clarisses d'Arenys de Mar

 


Es tracta del llibre titulat "Clarisses. De les arrels a l’horitzó"de l'arquitecta Mireia Martín Salvanyà, que fou publicat el 2023 per la petita editorial local "Els Llibres del Set-ciències", amb el suport de l’Ajuntament d’Arenys de Mar. El document presenta una biografia de l’edifici d'aquesta congregació de les religiosa de les Clarisses a Arenys de Mar (Maresme), des dels seus orígens fins al seu futur. 

La primera part tracta sobre la seva història: el seu passat religiós entre Catalunya i el Sud de França, el seu disseny i la relació dels seus habitants amb Arenys de Mar. La segona part explica per què va canviar d’ús, com l’ajuntament es va vetllar per la construcció arquitectònica. es va conservar el patrimoni i quines van ser les propostes arquitectòniques per reutilitzar-lo.

El llibre és il·lustrat amb fotografies, dibuixos, documents històrics, mapes i línies de temps gràfiques. L’objectiu és apropar a un ampli públic una explicació detallada del que ha estat, és i serà el convent de les Clarisses. 


La investigació es deu al projecte final de carrera, de l’any 2013, de la seva autora, Mireia Martín Salvanyà, que va estudiar a fons el convent de les Clarisses d’Arenys de Mar. De totes les reflexions revelades es va fer una exposició, el 2018, al mateix convent, que es anomenar "Clarisses. Passat, present i futur".

El disseny del llibre, que ha anat a càrrec de Laia Guarro Studio, diferencia clarament aquestes dues parts utilitzant imatges en blanc i negre per il·lustrar els orígens i imatges en color per explicar el futur. L’ús del vermell al llarg de les pàgines pretén connectar el llibre amb l’exposició que utilitzava aquest color per destacar els documents exposats. 

En aquest sentit, el llibre pretén guiar el lector per la història del convent de les Clarisses d’Arenys de Mar. L’ús de les fletxes indica com ha anat evolucionant l’edifici al llarg dels anys des dels seus orígens, i preveu el seu potencial en el futur.

El 26 de març 2023, es va presentar el llibre "Clarisses. De les arrels a l’horitzó" a Arenys de Mar juntament amb l’arquitecte Jaume Prat i l’alcaldessa de la vila en aquells moments, Annabel Moreno. El llibre va ser el més venut dels autors arenyencs el Sant Jordi del 2023.

Actualment podeu comprar el llibre a La Capell, llibreria del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC), i a la llibreria El Setciències, d’Arenys de Mar.

També el podeu consultar a la la Biblioteca P.Fidel Fita d’Arenys de Mar. 

Dades tècniques

Títol: Clarisses. De les arrels a l’horitzó
Autora: Mireia Martín Salvanyà
Tamany: 16,2 x 23 cm
Pàgines: 160
Il·lustracions: blanc i negre i color
Tapa: tova
Data de publicació: Març de 2023
Editorial: Els llibres del Set-ciències, Arenys de Mar, Catalunya
Idioma: Català
Any: 2023
Patrocina: Ajuntament d'Arenys de Mar
ISBN: 978-84-95526-26-7

Equip: Més Arquitectura
Col·laboradors: Laia Guarro (dissenyadora gràfica), Els Llibres del Setciències (editorial), Antònia Mostazo Garcia (Correctora), Marta del Castillo i Rabascall (Correctora), Yaisa Schneider (Fotògrafa)

[Fotografies: Yaisa Schneider]